Rosia Montana

Rosia Montana este o localitate miniera din Muntii Apuseni, judetul Alba. Mai exact, este amplasta in Valea Rosiei, strabatuta de raul Rosia.
Localitatea are o existenta milenara, aceasta fiind cunoscuta inainte de a fi cucerita Dacia. Existenta sa este strans legata de exploatarea materialelor pretioase din Europa.
La inceput a fost cunoscuta sub numele de Alburnus Maior.
De-a lungul timpului, descoperiile arheologice au scos la iveala: locuinte, morminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, inscriptii in limba greaca si table de ceara.
Rosia Montana este o localitate raspandita pe versantii vaii Rosiei, nume capatat datorita culorii rosiatice a apei din cauza continutului ridicat in oxizi de fier. Situata la o altitudine de aproximativ 800 m, in valea Rosiei se imbina culmile domoale ale dealurilor premontane cu masivele muntoase inalte pe care se mai pot vedea urme ale exploatarii indelungate.
Muntii sunt acoperiti de paduri, pasuni sau fanete dand aspectul specific Muntilor Apuseni. O caracteristica unica a peisajului este prezenta nenumaratelor lacuri artificiale numite „tauri”. Aceste lacuri au fost creeate initial pentru a folosi activitatii miniere iar astazi folosesc in scopuri de agrement. Exista in aceasta localitate peste 105 tauri, lacuri sau stavilare (Tarina, Taul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna etc.) rezultat al activitatii miniere.
In apropierea Rosiei Montane se afla doua formatiuni geologice unice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului si Piatra Despicata.
Piatra Corbului este situata pe Dealul Carnic la o altitudine de aproximativ 950 m iar Piatra Despicata se afla intre Dealul Carnic si Dealul Cetatii.