Pensiunea Heidi
Prima pagina
Preturi
Despre Noi
Galerie foto
Rezervare
Obiective turistice cu ghid
Obiective turistice
Oferte speciale
Team Building
Tabere scolare
Restaurant Piatra Graitoare
Ciubar cu apa fierbinte
Facilitati cazare
Cu sania trasa de cai
Regulament intern

Structura de cazare 
Parter Pensiunea Heidi
Living
Bucatarie
Baia
Camera 1
Etaj Pensiunea Heidi
Hol si scari
Camera 2
Camera 3
Camera 4
Camera 5
Mansarda Pensiunea Heidi
Hol si scari mansarda
Camera 6
Camera 7
Camera 8
Camera 9
Baie comuna
Vartop, un sat turistic, o noua statiune din Romania
Vârtopul s-a cocoţat pe crestele Masivului Bihariei, la graniţa între judeţele Bihor şi Alba. Ambiţia autorităţilor locale şi investitorilor a creat aici 70 de pensiuni şi hoteluri, dar şi un domeniu schiabil de doi kilometri.

citeste mai mult...

Prima pagina arrow Oferte speciale
Oferte speciale
 

Oferta Speciala

La Pensiunea Heidi ne bucuram sa va avem ca oaspeti pe tot parcursul saptamanii, nu numai in week-end. De aceea,in perioada 20.01 – 22.03.2014, in  zilele de luni pana vineri v-am pregatit o oferta speciala:
pentru un sejur de minimum 3 nopti, pretul la camerele cu 2 locuri si baie proprie este de numai 100 lei/camera/noapte iar camera cu baie comuna este de 80 lei/camera/noapte.

Sunteti bineveniti!

 
Organizator: Pensiunea Heidi
Tel. 0746-098640
 
 

„Vacanţă în Apuseni”


Ziua 1
Sosire la Vartop [ dupa ora 14.00, ora de la care incepe cazarea], la Pensiunea Heidi unde oaspetii sunt intampinati de gazdele pensiunii asa cum e obiceiul locului – cu o gustare traditionala si un pahar de palinca sau de afinata.
Dupa un drum lung profitam de timpul ramas al acestei zile si ne odihnim, facem o plimbare lejera in zona si ne pregatim pentru drumetiile ce vor urma.

Ziua 2
Pensiunea Heidi – Groapa Ruginoasa – Vf. Tapu [1476 m] – Creasta Pietrele Negre – Pensiunea Heidi

Servim micul dejun la pensiune dupa care pornim la drum.
Traseul de azi ne va purta prin paduri si poieni cu pajisti moi, pe trasee marcate sau pe poteci ascunse si vom admira una dintre cele mai impresionante lucrari ale naturii din Muntii Apuseni – Groapa Ruginoasa. De-aici din sa, privind inainte, vom descoperi Valea Galbena, Poiana Florilor sau peretii Pietrei Galbena, obiective turistice din Platoul Carstic Padis.

Groapa Ruginoasa –“ cel mai grandios fenomen de eroziune naturala din Romania, aflat la o altitudine de 1373 m. O imensa ravena sapata pana in creasta culmii care inchide spre sud Valea Seaca, cu o adancime de peste 100 m si un diametru de peste 600 m. Pe toata suprafata ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuartite, a caror culoare rosie violacee confera zonei un aspect cu totul aparte, ea aparand de la mari departari ca o rana deschisa in trupul muntelui.”

Pranzul, pregatit de gazdele noastre de la Pensiunea Heidi cu toate ingredientele menite a ne familiariza cu bucataria locala, il vom servi sub forma unui picnic in cel mai potrivit loc pentru aceasta – poiana de sub Vf. Tapu.

Dupa ce ne facem siesta tolaniti in iarba moale inundata de flori, vom urca pe creasta stancoasa a Pietrelor Negre de unde ne vom bucura de privelistea oferita de cea mai inalta culme a acestor munti: Vf. Piatra Graitoare – Vf. Bihor.
Primavara, pajistile de pe parcursul acestui traseu sunt acoperite cu un covor de branduse iar din vara si pana toamna, afinele si merisoarele sunt din abundenta, abia asteptand, parca, sa fie culese si savurate.

Ne intoarcem la pensiune iar in restul timpului ramas ne rezervam un program lejer, de odihna, asteptand sa fie servita cina.

Ziua 3
Pensiunea Heidi – Cascada Varciorog – Catunul Patrahaitesti – Cascada Bucinis [20 m] –– Pensiunea Heidi

Servim micul dejun la pensiune dupa care ne suim in masina si pornim spre Arieseni.
La 4 km de Vartop, pe partea dreapta a drumului intalnim un panou explicativ ce ne ofera informatii despre cascada Varciorog.

Din acespt punct traseul urmeaza drumul forestier de 3 km ce merge paralel cu Valea Vârciorog, drum pe care vom remarca vechile podeţe de lemn (mai vechi de 100 de ani) făcute în vremea când oamenii au început să străbată zona, odată foarte sălbatică. Pentru frumusetea si pitorescul ei, zona a fost declarata rezervatie peisagistica.
Cascada isi are izvoarele in căldarea glaciara [singura din Muntii Apuseni] de sub Varful Bihor [1848 m], cel mai inalt din Muntii Apuseni. Mai jos, în vale, aceste pâraie se unesc şi formează Valea Vârciorog – o cădere de apă pe un perete stâncos înalt de 20 de m, aflată la o altitudine de 1090 m.

Ne intoarcem la drumul national si ne continuam calatoria. Dupa cativa km oprim, parcam masina si pornim in drumetie pe drumul forestier ce urca de-alungul Vaii Steului. Dupa 5 km ajungem la Patrahaitesti, un mic catun traditional motesc, inconjurat de vai muntoase impadurite si poieni cu pajisti de vis, unde obiceiurile si traditiile au ramas neschimbate de sute de ani iar mestesugul lemnului este pastrat cu sfintenie.

Vom vizita muzeul etnografic local de unde putem cumpara diverse obiecte traditionale de lemn (putini, cani, ciubarase, tulnice) faurite de mesterii locali si vom intra la nana Zorita sa o rugam sa ne pregateasca niste placinte motesti cu dulceata de afine si un pranz in toata regula, pe cand ne-om intoarce de la cascada.
Pana la cascada facem 2 km, urmand poteca ce trece peste o pajiste inflorata, de un farmec aparte, iar apoi prin padure, de-a lungul Vaii Bucinisului. Cascada Bucinis, o cadere de apa de aproximativ 20 m, este ascunsa intr-o zona salbatica dar accesibila.

Ne intoarcem apoi la catun unde ne intremam cu un paharel de afinata si servim pranzul pe care nu-l putem incheia altfel decat savurand o portie de placinte cu afine; apoi vizitam camera amenjata ca un muzeu viu, unde nana Zorita toarce si tese pentru cei dornici sa vada cu ochii lor si sa invete. Traiste si sterguri, piese vestimentare cu motive traditionale, toate vorbesc despre talentul si priceperea acestor mesteri populari anonimi, care prin munca lor pastreaza vii simbolurile romanesti din Tara de Piatra. Bine-nteles, nu vom pleca inainte de a auzi inconfundabilul sunet al tulnicului, un alt simbol al acestei lumi aparte.
De-aici ne intoarcem pe acelasi traseu la drumul national si apoi revenim la Pensiunea Heidi.
O binemeritata odihna si o cina pe masura vor incheia aceasta zi.

Ziua 4
Zi de odihna si relaxare.
Vom servi toate mesele zilei la pensiune si, daca tot suntem la munte, vom face o plimbare pana la stana din apropiere, sa gustam din casul pregatit cu multa pricepere de ciobanita.
Profitam de aceasta zi si ne pregatim pentru o excursie de neuitat. Maine vom vizita unul dintre cele mai interesante si pitoresti catune din Apuseni, catunul Casa de Piatra.

Ziua 5
Pensiunea Heidi – Garda de Sus – Catunul Casa de Piatra –Pesterile Coiba Mare si Coiba Mica – Izbucul Tauz –Pestera Ghetarul de la Vartop – Garda de Sus – Pensiunea Heidi

Dupa ce servim micul dejun la pensiune pornim catre Garda de Sus. Din centrul comunei Garda de Sus vom urma indicatorul (aprox.1 km) spre „Ghetarul de la Scarisoara” iar la intersectia vailor Garda Seaca si Ordancusa vom urma, pe partea stanga, drumul forestier (in stare buna) ce merge paralel cu Valea Garda Seaca. 9 km vom avea de parcurs pana in catunul Casa de Piatra.

Vom trece prin cateva defilee si chei cu pereti de stanca inalti, maiestuosi, acoperiti pe alocuri de vegetatie. Vom admira poieni inflorite si cascade inspumate si vom avea sentimentul ca ne gasim intr-o alta lume, intr-un alt timp. Pe traseu, pe partea dreapta a drumului in sensul de mers in amonte, este Izbucul de la Cotetul Dobrestilor, punct de iesire la lumina al apelor subterane care dreneaza Platoul Ocoale si care, in decursul timpului, a sapat marile goluri subterane ale Ghetarului de la Scarisoara, ale Pesterii Pojarul Politei si ale Avenului din Sesuri.

Dupa cativa km, pe partea stanga de aceasta data ne vom abate de la traseu ca sa vizitam izbucul Tauz, una dintre minunile carstice ale Apusenilor.
La baza unui perete stancos ce se indreapta aproape vertical catre cer, apa care a intrat circa 2.5 km mai la deal prin imensul portal al pesterii Coiba Mare iese in sfarsit la lumina, prin Izbucul Tauz. Un ochi de apa aparent linistit, de un verde de smarald, o atmosfera plina de farmec si de mister.

Catunul Casa de Piatra nu-si trage numele de la materialul din care sunt construite casele localnicilor, acestea fiind din lemn si majoritatea isi pastreaza caracteristicile traditionale motesti de odinioara. Denumirea provine de la vasta incinta ca o depresiune cu pereti de calcar care domina poienile. La Casa de Piatra, in afara vechii biserici din lemn, obiectiv de cult demn de vizitat, mai avem inca doua perle ale carstului apusean, Pesterile Coiba Mica si Coiba Mare.
Aceasta din urma, mai lesne de vizitat, se remarca printr-un portal impozant, comparandu-se cu cei 74 de metri latime si cei 47 de metri inaltime ai sai, doar cu maiestuosul portal al Cetatilor Ponorului.

Si daca tot suntem in lumea pesterilor nu vom pierde ocazia de a vizita si Pestera Ghetarul de la Vartop (numita si Pestera Minunata) – o pestera frumos concretionata, situata la aproximativ 1170 m altitudine. Ghetarul de la Vartop este celebru indeosebi pentru faptul ca in anul 1974, cercetatori din cadrul Institutului de Speologie Emil Racovita din Cluj-Napoca au descoperit in interiorul ei 3 urme ale omului de pestera imprimate in planseul pesterii.

Si aici, la Casa de Piatra vom intalni localnici generosi si primitori, le vom asculta povestile si le vom cunoaste traiul si vom degusta bucate traditionale.

Ne vom intoarce la Garda de Sus pe acelasi drum dupa care ne vom indrepta catre Vartop, pentru a incheia o zi bogata si plina, asa cum se cuvine: la umbra bradului de la pensiune, cu o cina generoasa, la un pahar de vorba sau cu o portie buna de odihna.

Ziua 6
Pensiunea Heidi – Garda de Sus – Catunul Ghetar – Pestera Scarisoara – Pensiunea Heidi

Servim micul dejun la pensiune, ne luam ramas bun de la gazde si pornim sa descoperim una dintre minunile Apusenilor – Ghetarul de la Scarisoara.

Ne suim in masina si mergem pana la Garda de Sus, 17 km pe soseaua care serpuieste paralel cu raul Aries. Din centrul comunei Garda vom urma indicatorul spre „Ghetarul de la Scarisoara”, indicator ce mentioneaza o distanta de 18 km pana la pestera. Aceasta distanta este una dintre optiunile de acces la pestera si consta in parcurgerea drumului forestier ce strabate Valea Ordancusei. In cazul in care optam pentru aceasta varianta vom avea ocazia sa vizitam si „Pestera lui Ionele”, pestera foarte frumoasa care este inca activa. "Pestera lui Ionele' se afla la 3 km de soseaua nationala. O alta varianta de acces la ghetar urmeaza traseul turistic avand drept marcaj „cruce rosie”, traseu care porneste din intersectia aflata la 800m pe drumul forestier ce porneste din centrul comunei.

In aceasta intersectie se afla un pod unde se intalnesc Valea Ordancusei (in dreapta) cu Valea Seaca (in stanga) si tot aici vom intalni si indicatorul spre pestera „Poarta lui Ionele” si cel spre „Ghetarul de la Scarisoara”. Din aceasta intersectie traseul urca prin padure pe dealul Mununa. Urcusul dureaza 30-45 de minute si trece prin apropierea catunului Mununa. Cand am ajuns in varful Mununei vom intalni un drum forestier, moment in care putem admira frumoasa priveliste ce ni se desfasoara in fata ochilor. Pe acest drum forestier ne vom continua excursia pana la catunul Ghetari, catun ce se afla la 10 minute de pestera. O a treia varianta este reprezentata de drumul forestier ce urca foarte abrupt din Valea Seaca pe dealul Mununa, drum pe care l-am intalnit in varianta anterioara. Aceasta varianta este folosita de localnicii care asigura transportul din centrul comunei Garda la ghetar cu mijloacele de transport proprii.

Ajunsi la catun, intram mai intai pe la prietenul nostru Dinu Pasca sa gustam din delicioasele placinte cu branza sau cu gem de afine pregatite de mama lui dupa o reteta mai veche decat ea si sa ne delectam cu un paharel de afinata. Iar daca foamea ne da tarcoale tot mai insistent, putem chiar servi un pranz traditional, copios, pregatit chiar de sotia lui, Iuliana. Sau putem servi pranzul la intoarcerea de la pestera.
In drum spre pestera ne vom opri la Centrul de Informare Turistica unde, ca intotdeauna, baciu’ Ilisie ne va intampina zambind, dornic sa „traga o cantare” din tulnic si sa de ne prezinte, pe viu, mestesugul ciubaritului. De asemenea, aici vom primi informatii foarte interesante despre catunul Ghetari – un catun motesc foarte special, din multe puncte de vedere – dar si despre un proiect mai aparte, privind Arnica Montana.
Prin Proiectul Arnica Montana ”este valorificata durabil, in scopuri terapeutice, o resursa naturala locala – floarea de Arnica Montana. Aceasta floare este recoltata de localnici si uscata aici, intr-o mica uscatorie aflata in apropierea Centrului de Informare Turistica. Floarea uscata este trimisa apoi in Germania unde, in laboratoare specializate se produc din ea uleiuri, creme, tincturi. Ulterior, acestea sunt vandute atat in Romania (inclusiv prin Centrul de Informare Turistica) cat si in alte tari.”

Pestera Ghetarul de la Scarisoara „este un obiectiv turistic de interes national, fiind cea mai mare pestera cu gheata din tara. Ghetarul, cu un volum de aproximativ 27.000 metri cubi si cu o grosime medie de 22 de metri este, dupa ultimele cercetari, cel mai mare din Europa. Ghetarul de la Scarisoara se afla la o altitudine de 1150 m. Pestera are doua etaje, dintre care doar cel superior este accesibil turistilor. Acesta cuprinde stalactite si stalagmite din gheata, formatiuni care in fiecare vara sufera modificari in urma topirii. Al doilea etaj,cel inferior, este accesibil doar speologilor si are imense formatiuni de calcit.”

Valea Ordancusa .” Izvorand de sub Vf. Clujului, valea strabate la inceput o zona anonima, pentru ca apoi sa sculpteze unele din cele mai impresionante chei din Apuseni, dezvoltate pe 4 km lungime. Peretii deosebit de abrupti si foarte inalti (200 m) se apropie in unele sectoare la mai putin de 5 m, soseaua cu greu gasindu-si loc printre acestia. Numarul pesterilor trece de 50. Versantul vestic al vaii, in zona de izvoare, prezinta un abrupt calcaros bine evidentiat, acesta fiind taiat de o frumoasa vale suspendata, fata de care V. Politei s-a adancit cu cca 25 m. Dupa ce strabate mai multe sectoare calcaroase, sapand mici chei, V. Politei se varsa in Garda Seaca, amonte de confluenta acesteia cu Cotetul Dobrestilor.”

Ne vom intoarce la masina pe unul din cele trei trasee pomenite la inceput. In Garda ne luam ramas-bun. Excursia se termina aici dar experienta ramane.
Pe curand!

Notă:
1. Acest pachet poate fi achizitionat de minim 8 persoane.
2. Pensiunea Heidi pune la dispozitia turistilor ghid atestat pentru a-i insoti si a le acorda asistenta turistica in turele montane.
3. Transportul auto la obiectivele turistice se face cu masina proprie sau contra cost de catre Pensiunea Heidi.
4. Costul biletelor de intrare la pesterile amenajate nu este inclus in pretul pachetului :
- Ghetarul Scarisoara = 10 lei
-Ghetarul Vartop = 10 lei
- Pestera Poarta lui Ionele = 10 lei

NR.
CRT
DENUMIRE SPATIUL DE CAZARE DETALII SERVICII PRET
1. Vacanta in Apuseni

Pensiunea “Heidi"
Camere cu 2 locuri cu
baie proprie

Cazare = 5 nopti
Ghid = 4 zile
Masa = pensiune completa
690 lei / pers /sejur
2. Vacanta in Apuseni “Pensiunea Heidi”
Camere cu 2 locuri cu
baie comuna
Cazare = 5 nopti
Ghid = 4 zile
Masa = pensiune completa
560 lei / pers /sejur
3. Vacanta in Apuseni “Pensiunea Heidi”
Camera cu 4 locuri cu
baie proprie
Cazare = 5 nopti
Ghid = 4 zile
Masa = pensiune completa
2.300 lei /grup
(4 persoane/sejur)
 
Nota :

- In pret este inclus: cazare, masa (3 mese / zi + gustari conform programului, nu sunt incluse bauturi),
- Preturile contin TVA
Contact : tel/fax 0259 / 339590 , 0746 / 098640, “ Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.
 „Aventura în Apuseni”
 
Ziua 1
Pensiunea Heidi – Groapa Ruginoasa – Vf. Tapu [1476 m] – Creasta Pietrele Negre – Pensiunea Heidi

Sosire la Vartop [dupa ora 14.00, ora de la care incepe cazarea] la Pensiunea Heidi unde oaspetii sunt intampinati de gazdele pensiunii asa cum e obiceiul locului – cu o gustare traditionala si un pahar de palinca sau de afinata.
Odihna.
Pentru prima zi ne propunem sa descoperim zona, asa ca vom face o excursie la Groapa Ruginoasa.

Groapa Ruginoasa –“cel mai grandios fenomen de eroziune naturala din Romania, aflat la o altitudine de 1373 m. O imensa ravena sapata pana in creasta culmii care inchide spre sud Valea Seaca, cu o adancime de peste 100 m si un diametru de peste 600 m. Pe toata suprafata ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuartite, a caror culoare rosie violacee confera zonei un aspect cu totul aparte, ea aparand de la mari departari ca o rana deschisa in trupul muntelui.”

Traseul ne va purta prin paduri si poieni cu pajisti moi, pe poteci marcate sau ascunse si vom admira una dintre cele mai impresionante lucrari ale naturii din Muntii Apuseni – Groapa Ruginoasa. De-aici din sa, privind inainte, vom descoperi Valea Galbena, Poiana Florilor sau peretii Pietrei Galbena, obiective turistice din Platoul Carstic Padis.

Apoi vom urca pe creasta stancoasa a Pietrelor Negre de unde ne vom bucura de privelistea oferita de cea mai inalta culme a acestor munti: Vf. Piatra Graitoare – Vf. Bihor.
Primavara, pajistile de pe parcursul acestui traseu sunt acoperite cu un covor de branduse iar din vara si pana toamna, afinele si merisoarele sunt din abundenta, abia asteptand, parca, sa fie culese si savurate.

Ne intoarcem la pensiune si, pana cand vom servi cina avem timp sa ne odihnim sau sa stam la povesti, la o bere, la un ceai de fructe sau la un pahar cu vin.

Ziua 2
Pensiunea Heidi – Vf. Piatra Graitoare [1657 m] – Vf. Bihor [1848 m – cel mai inalt din Muntii Apuseni] – Vf. Cucurbata Mica [1769 m] – Catunul Patrahaitesti – Pensiunea Heidi.

Dupa un mic dejun copios, ne pregatim de o excursie adevarata.
Betele de drumetie, perlerinele de ploaie, aparatele foto, ochelarii de soare, o sapca sau o palarie pe cap si, evident, o rezerva uriasa de buna dispozitie. Din rucsaci nu vor lipsi bidoanele cu apa de baut, pe traseu si “merindea” de drum pregatita de gazde.
Pana la Vf. Piatra Graitoare facem cam 1,5 - 2 ore, pe traseu marcat. Ajunsi aici ne oprim pentru odihna si pentru a admira pesisajele de vis oferite de Masivul Bihor, ne energizam cu afine si merisoare si pornim mai departe catre Vf. Bihor. Abia peste vreo doua ore (cu opriri pentru odihna si foto) vom atinge acest varf, dupa ce, in urcusul final ne vor fi puse la incercare rezistenta si tenacitatea. Dar a meritat. Suntem pe cel mai inalt varf din Muntii Apuseni! De aici, intr-o zi senina, cu aer perfect clar, se pot zari, departe, crestele Retezatului.

Pe pajistea din zona Varfului Bihor vom servi pranzul sub forma unui picnic, pregatit de gazdele noastre de la pensiune.

Dupa pranz meritam, bine-nteles,o pauza de odihna mai prelungita; facem poze si ne mai desfatam cu niste afine si merisoare, dupa care pornim sa atingem celalalt varf al trilogiei, Vf. Cucurbata Mica. In dialectul bihorenesc, „cucurbata” inseamna dovleac. Cineva a asemuit acest varf cu un dovleac bihorenesc si asa i-a ramas numele… Ne suim pe stanca de pe varf si admiram Apusenii in toata maretia lor.

Coboram spre catunul Patrahaitesti, pe poteci nemarcate, ce ne poarta prin paduri de molid si poieni inflorite. Pe traseu gasim zmeura din abundenta, asa ca nu ne vom grabi. Numai bine, pe cand ajungem la catun, o rugam pe nana Zorita sa ne pregateasca niste placinte motesti, cu dulceata de afine, bine-nteles. Intre timp vizitam micul muzeu etnografic local si atelierul de tesut si prelucrat lana al nanei Zorita, ne delectam privirile cu frumusetea unica a peisajului – munti acoperiti de paduri de molid, poieni inflorite, pajisti de smarald cu nelipsitele casute motesti, din lemn si pitorestile capite de fan. O vizita in acest catun e, intotdeauna, o intoarcere in timp.

De la Patrahaitesti coboram, pe drumul forestier, la sosea iar de aici ne intoarcem la pensiune.

Odihna, cina si nelipsitele povesti de seara, pe bancile din fata pensiunii. Chiar daca drumetia a fost lunga si solicitanta, nu ne vom culca prea repede. Avem multe de povestit, la un pahar de vorba, in ultima seara petrecuta la Pensiunea Heidi.


Ziua 3
Pensiunea Heidi – Garda de Sus – Catunul Ghetar – Pestera Scarisoara – Pensiunea Heidi

Micul dejun la pensiune ne luam ramas bun de la gazde si pornim sa descoperim una dintre minunile Apusenilor – Ghetarul de la Scarisoara.

Ne suim in masina si mergem pana la Garda de Sus, 17 km pe soseaua care serpuieste paralel cu raul Aries. Din centrul comunei Garda vom urma indicatorul spre „Ghetarul de la Scarisoara”, indicator ce mentioneaza o distanta de 18 km pana la pestera. Aceasta distanta este una dintre optiunile de acces la pestera si consta in parcurgerea drumului forestier ce strabate Valea Ordancusei. In cazul in care optam pentru aceasta varianta vom avea ocazia sa vizitam si „Pestera lui Ionele”, pestera foarte frumoasa care este inca activa. "Pestera lui Ionele' se afla la 3 km de soseaua nationala. O alta varianta de acces la ghetar urmeaza traseul turistic avand drept marcaj „cruce rosie”, traseu care porneste din intersectia aflata la 800 m pe drumul forestier ce porneste din centrul comunei.

In aceasta intersectie se afla un pod unde se intalnesc Valea Ordancusei (in dreapta) cu Valea Seaca (in stanga) si tot aici vom intalni si indicatorul spre pestera „Poarta lui Ionele” si cel spre „Ghetarul de la Scarisoara”. Din aceasta intersectie traseul urca prin padure pe dealul Mununa. Urcusul dureaza 30-45 de minute si trece prin apropierea catunului Mununa. Cand am ajuns in varful Mununei vom intalni un drum forestier, moment in care putem admira frumoasa priveliste ce ni se desfasoara in fata ochilor. Pe acest drum forestier ne vom continua excursia pana la catunul Ghetari, catun ce se afla la 10 minute de pestera. O a treia varianta este reprezentata de drumul forestier ce urca foarte abrupt din Valea Seaca pe dealul Mununa, drum pe care l-am intalnit in varianta anterioara.

Ajunsi la catun, intram mai intai pe la prietenul nostru Dinu Pasca sa gustam din delicioasele placinte cu branza sau cu gem de afine pregatite de mama lui dupa o reteta mai veche decat ea si sa ne delectam cu un paharel de afinata. Iar daca foamea ne da tarcoale tot mai insistent, vom servi un pranz traditional, copios, pregatit chiar de sotia lui, Iuliana. Sau putem servi pranzul la intoarcerea de la pestera.

In drum spre pestera ne vom opri la Centrul de Informare Turistica unde, ca intotdeauna, baciu’ Ilisie ne va intampina zambind, dornic sa „traga o cantare” din tulnic si sa ne prezinte, pe viu, mestesugul ciubaritului. De asemenea, aici vom primi informatii foarte interesante despre catunul Ghetari – un catun motesc foarte special, din multe puncte de vedere – dar si despre un proiect mai aparte, privind Arnica Montana.

Prin Proiectul Arnica Montana este valorificata durabil, in scopuri terapeutice, o resursa naturala locala – floarea de Arnica Montana. Aceasta floare este recoltata de localnici si uscata aici, intr-o mica uscatorie aflata in apropierea Centrului de Informare Turistica. Floarea uscata este trimisa apoi in Germania unde, in laboratoare specializate se produc din ea uleiuri, creme, tincturi. Ulterior, acestea sunt vandute atat in Romania (inclusiv prin Centrul de Informare Turistica) cat si in alte tari.

Pestera Ghetarul de la Scarisoara ”este un obiectiv turistic de interes national, fiind cea mai mare pestera cu gheata din tara. Ghetarul, cu un volum de aproximativ 27.000 metri cubi si cu o grosime medie de 22 de metri este, dupa ultimele cercetari, cel mai mare din Europa. Ghetarul de la Scarisoara se afla la o altitudine de 1150 m. Pestera are doua etaje, dintre care doar cel superior este accesibil turistilor. Acesta cuprinde stalactite si stalagmite din gheata, formatiuni care in fiecare vara sufera modificari in urma topirii. Al doilea etaj, cel inferior, este accesibil doar speologilor si are imense formatiuni de calcit.”

Valea Ordancusa .”Izvorand de sub Vf. Clujului, valea strabate la inceput o zona anonima, pentru ca apoi sa sculpteze unele din cele mai impresionante chei din Apuseni, dezvoltate pe 4 km lungime. Peretii deosebit de abrupti si foarte inalti (200 m) se apropie in unele sectoare la mai putin de 5 m, soseaua cu greu gasindu-si loc printre acestia. Numarul pesterilor trece de 50. Versantul vestic al vaii, in zona de izvoare, prezinta un abrupt calcaros bine evidentiat, acesta fiind taiat de o frumoasa vale suspendata, fata de care V. Politei s-a adancit cu cca 25 m. Dupa ce strabate mai multe sectoare calcaroase, sapand mici chei, V. Politei se varsa in Garda Seaca, amonte de confluenta acesteia cu Cotetul Dobrestilor.”

Ne vom intoarce la masina pe unul din cele trei trasee pomenite la inceput. In Garda ne luam ramas-bun. Excursia se termina aici dar experienta ramane.
Pe curand!

NR.
CRT
DENUMIRE SPATIUL DE CAZARE DETALII SERVICII PRET
4. Aventura in Apuseni

Pensiunea “Heidi"
Camere cu 2 locuri cu
baie proprie

Cazare = 2 nopti
Ghid = 3 zile
Masa = pensiune completa
350 lei / pers /sejur
5. Aventura in Apuseni “Pensiunea Heidi”
Camere cu 2 locuri cu
baie comuna
Cazare = 2 nopti
Ghid = 3 zile
Masa = pensiune completa
300 lei / pers /sejur
6. Aventura in Apuseni “Pensiunea Heidi”
Camera cu 4 locuri cu
baie proprie
Cazare = 2 nopti
Ghid = 3 zile
Masa = pensiune completa
1.150 lei /grup
(4 persoane/sejur)
 

1. Acest pachet poate fi achizitionat de minim 8 persoane.
2. Transferul auto Vartop – Patrahaitesti (ziua 2) este asigurat de Pensiunea Heidi.
3. Transportul la Garda (ziua 3) poate fi efectuat cu masina proprie sau contra cost de catre Pensiunea Heidi.
4. Pensiunea Heidi pune la dispozitia turistilor ghid atestat pentru a-i insoti si a le oferi asistenta turistica necesara in turele montane.
5. Costul biletelor de intrare la pesterile amenajate nu este inclus in pretul pachetului :
- Ghetarul Scarisoara = 10 lei
- Pestera Poarta lui Ionele = 10 lei

- in pret este inclus : cazare,masa (3 mese / zi + gustari conform programului, nu sunt incluse bauturi), ghid autorizat la dispozitie conform programului;
- aceste preturi contin TVA
- Contact: tel/fax 0259 / 339590 , 0746 / 098640, “ Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

 
 
 
Pensiunea Heidi Logo
Oferte speciale
Oferta team building Vartop
 
Oferta tabere scolare Vartop
 
Tichet vacanta
 
Tichet vacanta Vartop
 
 
Accesul in interiorul pensiunii cu animale de companie este interzis.

Este obligatorie respectarea orelor de odihna
intre 23:00 – 8:00

Cazare Arieseni

 
 
 
© 2018 Pensiunea Heidi Vartop
Powered by www.adidan.com. Promoted of www.arieseni.info